Omega-3 a omega-6 polynenasýtené mastné kyseliny
- Téma: Lekárske vedy, Zdravie
- Miesto konania: Obchodné centrum MAX
- Prezentuje: Lekárska fakulta, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
- Prednášajúci: Zdenka Hertelyová,
- Dátum a čas začiatku: 29. 09. 2017 12:00
Informácie
Miesto konania - kinosála Cinemax
Trvanie prednášky: 45 min.
Obsah prednášky:
Omega-3 a omega-6 polynenasýtené mastné kyseliny vo farmaceutických doplnkoch, rastlinných olejoch a v krvnom sére ľudí
Zastúpenie mastných kyselín v organizme je výrazne ovplyvnené ich príjmom v potrave. Zhruba pred troma desaťročiami prevládal názor, že živočíšne tuky, ktoré obsahujú málo polynenasýtených mastných kyselín, sú škodlivé a rastlinné oleje, ktoré majú väčšinou majoritné zastúpenie, sú zdraviu prospešné. Vo vyspelých štátoch, v ktorých sa predtým preferovala konzumácia živočíšnych tukov, sa zaznamenal ich pokles asi o polovicu a súčasne sa zvýšila konzumácia rastlinných olejov na vyše dva a pol násobok. „Civilizačné“ ochorenia však neubudli, skôr naopak, niektoré krajiny zaznamenali ich nárast. Rozsiahle vedecké štúdie ukazujú, že nie je až tak dôležité množstvo prijatých esenciálnych polynenasýtených mastných kyselín, ale rozhodujúci je najmä pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín. Človek žijúci v priemyselne vyspelých krajinách spotrebuje viac omega-6 ako omega-3. Nepomer v ich príjme vedie k početným ochoreniam. Na prvom mieste sú kardiovaskulárne ochorenia, ktorých príčinou je ateroskleróza a metabolické ochorenia, ako diabetes mellitus 2. typu.